logo

ПубликацииПолезни връзки

Начало English
Всички продукти и дейности са обект на запазена марка,ноу и шоу-хау на "Био-М Ив.Иванов"Еоод
 

Не влизайте сами в ...

Не влизайте сами в лабиринта от шарлатания

В-к "Свръхестественото", 1994 г.

* Между 5 и 300 000 лв. струва "развалянето" на магия *

Една моя неофициална и твърде тъжна статистика сочи, че едва около три процента от народилите се напоследък ясновидци, врачки, баячи, магьосници наистина притежават паранормални умения и възможности. Преобладаващите 97 процента са си чиста проба шарлатани, виреещи благодарение на това, че твърде много хора просто искат да бъдат лъгани (макар и да не го съзнават). Не вярвате ли? Ще ви дам само няколко примера от моята практика.

В кабинета ми в Добрич дойде силно притеснен мъж – ходил при някаква ясновидка и тя му казала, че в семейството му имало няколко магии, направени за смърт. Най-силно било влиянието върху дъщеря му. ”Ясновидката” поискала за разваляне ма магията 5000 лв., черна кокошка и др. В същото време му забранила да се вижда с останалите членове на семейството, тъй като и те имали магия и преди тя да ги ”изчисти”, не трябвало да се виждат. Поставила нещата така, че не му оставало друг избор, освен да й се подчини. Мъжът дори подчерта, че на него му взема евтино, тъй като в други подобни случаи искала по 15-20 хиляди лева!

Моите изследвания установиха, че дъщеря му никога не е имала магия, а при другите членове от семейството, при които наистина имаше подобно влияние, то бе твърде слабо. Посъветвах човека да отиде и да й каже истината, но той не посмя, защото ”ясновидката”, за да се застрахова, задържала снимките на всички.

Във Варна при мен дойде плачеща жена. Обясни ми, че имала големи проблеми със сина си. Той имал леки умствени отклонения и някой я посъветвал да се обърне към една от най-известните врачки в страната. За около година тя й измъкнала около 300 000 лв. под формата на подаръци – т.е. така, че нищо да не може да се докаже.

Изследванията ми установиха, че синът наистина има направена магия от много силен вид, по поръчка на жена. Тази жена бе самата майка. Тя е отишла за добро при врачката, за да помогне на сина си, а в резултат не само била ограбена, но и сама допринесла здравословното състояние на детето й да се влоши до такава степен, че трябвало да го приберат в психиатрия.

Опитах се да обясня на майката, че тя самата до голяма степен е виновна за проблемите на сина си, но тя не ми повярва, не пожела да приеме истината.

Третият случай е от консултативния кабинет в София. При мен дойде господин, който бил на хемодиализа, за да го ”излекувам”. С безапелационен тон ме уведоми, че съм длъжен да му спра хемодиализата и той чакал само да му кажа. Изгубих близо час в безплодни опити да го убедя, че ако преустанови хемодиализата, има реална опасност за живота му. Той не искаше и да чуе – бил обиколил страната и различни лечители му казали, че ще го излекуват. Естествено, взимали му парите и нищо повече. Преди да дойде при мен беше ходил при екстрасенс, който му направил 25 сеанса, всеки по 200 лева. В крайна сметка установих, че този пациент е съгласен да продължат да го лъжат, но не и да ми повярва, че мога да облекча състоянието, но не и да го излекувам.

Бих могъл да продължа този списък от примери, но това с успех може да направи и всеки от вас. Иска ми се по-скоро да дам някоко съвета на тези, които искат да ги приемат.

1. Не вярвайте на всичко, което сте чули, чели или видели по телевизията (преди няколко години, когато започнах да говоря на тези теми, местен вестник ми предложи да пиша каквото си искам на страниците му, без никакво редактиране и цензура?).

2. Ако ви кажат, че имате магия, първо преценете сами всички доводи ”за” и ”против” и едва тогава се съгласявайте с казаното.

3. Ако някой ви каже, че лекува всичко, можете да бъдете сигурни, че е шарлатанин. Може да се опитва да се справи с целия спектър от заболявания, но това далеч не означава, че може да помогне на всички.

4. Не започвайте лечение при човек, който не ви оставя никакво право на друг избор.

Учението за Практическата магия е едно от най-древните – възникнало е преди физиката и математиката, но то няма нищо общо с развихрилата се днес шарлатания. Защото онзи, който твърди, че е представител на Висшата Бяла магия на МАЯ, трябва да спазва твърдо нейните принципи:

- Ако не можеш да помогнеш, поне не вреди!

- Имаш право да лекуваш даден човек само с негово съгласие! Без това съглсие ти извършваш манипулация, а това е характерно за Черната магия.

- Опитвай се да работиш с всички хора – добри и лоши.

- На злото не се отговаря със зло – защото то точно това преследва!


Ивелин Иванов